CENY JANTAR | Cenu Davida Stypky dostal Jura Bosák, výjimečný a charismatický autor a zpěvák z Opavy

Cenu Davida Stypky dostal Jura Bosák, výjimečný a charismatický autor a zpěvák z Opavy

Historickým prvním držitelem Ceny Davida Stypky, která má upozornit na mimořádně charismatické hudební osobnosti, se stal Jura Bosák. Cenu mu na galavečeru v Ostravě osobně předala maminka Davida Stypky Marie Stypková a jeho nejstarší syn Matyáš. 

Cena Davida Stypky, tedy umělce, se kterým byly Ceny Jantar spojeny od svého prvního ročníku, bude udělována nepravidelně od letošního roku. Bude vycházet z potřeby organizátorů a hudební poroty ocenit nad rámec výročních nominací, které se týkají aktuálně vydaných alb, také výraznou hudební osobnost, ve které se stejně jako u Davida propojily mimořádné autorsko-interpretační i lidské kvality. Osobnost, která dělá hudbu primárně z vnitřní potřeby a pro radost z tvorby. A právě takového výjimečného autora hudby, textaře a osobitého zpěváka chtěla porota vyzdvihnout a ocenit.

Jura Bosák je jeden z mála tvůrců tohoto regionu, který je podobně jako David Stypka naprosto a jedinečně svojský, nezaměnitelný a svérázný. Jeho autorská muzika se v zejména v repertoáru kapel Expedice Apalucha a Dobrozdání rozpíná od rockových a bluesových žánrů až po čisté melodické hity. Bosák je znamenitý textař, zpěvák i skladatel a kumštýř, který kráčí časem bez potřeby upínat se na trendy. Přesto jeho hudba zní aktuálně a má samozřejmou svěžest a hudební poezii.