CENY JANTAR | Z titulu Inscenace roku se radují Studio G a Slezské divadlo Opava

Z titulu Inscenace roku se radují Studio G a Slezské divadlo Opava

Hned dva tituly Inscenace roku udělali pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar. Za inscenaci na velké scéně si jantarovou sošku odnesl režisér Jiří Seydler za inscenaci Edmon ve Slezském divadle Opava. Za malé scény byla oceněna inscenace Planu ostravského Studia G. Cena patří režisérovi Marku Davidovi.

O obou cenách rozhodla činoherní porota Cen Jantar s následujícím odůvodněním:

Inscenace Planu ve Studiu G v režii Marka Davida nese silné a zvlášť s ohledem na současnou ruskou agresi vůči Ukrajině nanejvýš aktuální téma. Východiskem je příběh Poláka Ryszarda Siwiece, který se upálil na protest proti agresivnímu napadení Československa v září 1968. Textový základ míří k dokumentárnímu a politickému divadlu, ale obsahuje také poezii, absurditu a filozofické otázky. Inscenace pak zasahuje diváka především scénickým výrazem, který je založen na obraznosti, střídání poetických a rituálních scén s cynickým odstupem, a překvapuje rytmizací, múzičností a současně apelativním přesahem, týkajícím se aktuální krize morálních hodnot.


Edmond Alexise Michalika je hra, na jejímž vzniku se podepsalo setkání dvou genialit. Geniální Michalikův nápad na odhalení procesu, který vedl ke zrodu geniální postavy světového divadelního repertoáru, Cyrana z Bergeracu. Inscenace této hry nabízí navíc invenční režii Jiřího Seydlera a tři mimořádně kvalitní mužské herecké výkony Jakuba Stránského, Martina Valoucha a Daniela Volného). Pověstnou třešničkou na dortu je vynikající ženský herecký výkon Andrey Zatloukalové ve dvojroli Roxany a zároveň garderobiérky Jeanne.


 

obrazek článku

Na snímku nahoře režisér inscenace Planu Marek David s herečkou Zuzanou Truplovou. Na snímku dole režisér inscenace Edmond Jiří Seydler. (Foto: Petr Hlubek)