CENY JANTAR | Nominace na Cenu Jantar za muzikál a operetu: Čechová, Harok, Horká, Melša, Savka a Sedláčková

Nominace na Cenu Jantar za muzikál a operetu: Čechová, Harok, Horká, Melša, Savka a Sedláčková

Odborná porota Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar v úterý vyhlásila nominace v kategorii Muzikál a opereta za rok 2022. Nominaci získalo celkem šest umělců a umělkyň za role ztvárněné v divadlech Moravskoslezského kraje. Čtyři nominace patří Národnímu divadlu moravskoslezskému v Ostravě, po jedné nominaci pak míří do Slezského divadla Opava a Těšínského divadla v Českém Těšíně. Cenu získá jeden z nominovaných umělců na slavnostním předávání cen 17. dubna 2023 v Domě kultury Poklad v Ostravě.

O nominacích rozhodla porota ve složení Pavel Bár, Milan Bátor, Halina Františáková, Josef Herman, Michael Prostějovský a Lukáš Helcelet, který byl pro aktuální ročník zvolen předsedou poroty. Nominovaní byli (v abecedním pořadí) tito umělci s následujícím odůvodněním:


Barbora Čechová za roli Heleny Zarembové v inscenaci Polská krev Slezského divadla Opava (premiéra 24. dubna 2022)


Barbora Čechová ztvárnila hlavní ženskou postavu operety Polská krev Oskara Nedbala poprvé ve své kariéře a hned s pozoruhodným výsledkem. Sopranistka dokázala přiléhavými hereckými prostředky prosadit neústupnost a paličatost, svým hebkým a spolehlivě pohyblivým sopránem okouzlila. Rolí prokázala správnou psychologickou charakteristiku, která ji přivedla k prokreslenému lidskému typu.


Roman Harok za roli Franze Liebkinda v inscenaci Producenti Národního divadla moravskoslezského (premiéra 27. října 2022)


Roman Harok ztvárňuje groteskně pojatého„nácka“ se suverénní hereckou nadsázkou, přičemž jeho fanatický obdiv k „Vůdci“ graduje v dokonale akcentovaných hudebních číslech inscenace. Mimořádně tím rozšířil svůj herecký charakterový rejstřík o dosud neviděnou komediální polohu, kterou mu tato postava nabídla.


Michaela Horká za roli Ully v inscenaci Producenti Národního divadla moravskoslezského (premiéra 27. října 2022)


Michaela Horká ukázala nové polohy svého hereckého fondu v postavě svůdné ženy, která je v centru pozornosti dvou rozdílných mužů. Její Ulla je náležitě svůdná, okouzluje vtipem, nezaměnitelnou řečí těla a barvou svého charismatického hlasu. Horká je herecky i pěvecky dokonale výstižná, podmaňuje si obecenstvo a nedává šanci k jakýmkoli pochybnostem – jako by jí role Ully byla střižena na míru.


Radek Melša za roli Lea Blooma v inscenaci Producenti Národního divadla moravskoslezského (premiéra 27. října 2022)


Radek Melša převedl postavu nezkušeného zakomplexovaného účetního do velkého světa producentů s naprostou přirozeností. Zcela věrohodně se pohybuje ve všech situacích příběhu. Touto rolí dokázal, že patří k nejvyzrálejším hercům mladé generace, kteří v muzikálu NDM působí. Suverénně zvládá i svůj pěvecký part a taneční výstupy.


Tomáš Savka za roli Maxe Bialystocka v inscenaci Producenti Národního divadla moravskoslezského (premiéra 27. října 2022)


Tomáš Savka dokonale vystihl charakter a chování vykutáleného broadwayského producenta a vygradoval absurdní situace groteskního příběhu. Přesně reaguje na očekávané i někdy nečekané vlny smíchu v hledišti. Hudební čísla pak interpretuje s jistotou sobě vlastní.  Při nominaci bylo přihlédnuto i k jeho skvělému výkonu v kabaretu Jonáš a tingl-tangl v komorním Divadle „12“. Roli, kterou „převzal“ po Jiřím Suchém, interpretuje s nadsázkou a vlastním pojetím postavy.


Daniela Sedláčková za roli ženy v inscenaci Miluju tě, ale… Těšínského divadla (premiéra 8. října 2022)


Daniela Sedláčková je velkým překvapením těšínské inscenace muzikálu Miluju tě, ale… Sérii intimních scének a vztahových peripetií vyjádřila s obdivuhodnou hereckou škálou. Srší temperamentem a svůj přesvědčivý projev opírá o zralý hlasový fond.  Pěvecká čísla Sedláčkové jsou zlatým hřebem inscenace, z role dokáže vykřesat maximum možného a všechny lidské figurky, které ztvárňuje, má dokonale přečtené.