CENY JANTAR | Ceny Jantar před porubským Pokladem zahájí taneční představení pro veřejný prostor The Urge

Ceny Jantar před porubským Pokladem zahájí taneční představení pro veřejný prostor The Urge

Mimořádný zážitek slibuje chystaná ostravská premiéra euforizujícího tanečního představení The Urge, určeného pro veřejný prostor. Taneční vystoupení, které připravila mnichovská choreografka Ceren Oran, bude k vidění před Domem kultury Poklad těsně před zahájením letošního šestého ročníku udílení uměleckých Cen Jantar. Půjde o součást doprovodného programu Cen Jantar, vstup bude zdarma.

Pohybové představení pro veřejný prostor The Urge již mohli před dvěma lety obdivovat diváci v Mnichově, českou premiéru mělo loni v červnu v Luhačovicích. V Ostravě se performance, která je reakcí na nedávnou dobu lockdownu, odehraje v pondělí 17. dubna od 17 hodin před Domem kultury Poklad. Tedy hodinu před zahájením slavnostního udílení Cen Jantar, které se budou rozdávat už šestým rokem. Představení potrvá asi půl hodiny.


„Speciálně pro příležitost udílení Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar jsme připravili kombinaci českého a slovenského tanečního týmu. Přijďte s námi zažít veřejný prostor jinak a vykročit z tak z rutinní každodennosti," vyzývá zakladatelka ostravské nezávislé platformy Move Ostrava Jana Ryšlavá. Právě v její produkci tento projekt vznikl.


Představení The Urge čerpá inspiraci z frustrujícího zážitku rok a půl trvající pandemie covidu a z odloučení, které u mnoha lidí vyvolal lockdown. „Tuto inspiraci transformuje v cosi vysoce vitálního, v nejlepším slova smyslu nakažlivého - ve sdílení radosti, energie,
fascinaci pohybem, v intenzivní sdílení okamžiku v přímém kontaktu s divákem ve veřejném prostoru," dodává Jana Ryšlavá, loňská držitelka ceny Kalený Jantar, která  je určená pro osobnosti a instituce nezávislé scény.


Choreografie Ceren Oran kombinuje energií nabité, synchronní taneční pasáže s osobitými improvizovanými sóly jednotlivých zkušených tanečníků. Součástí představení je i pulzující elektronická hudba a živá improvizace známé ostravské saxofonistky Marcely Kučové.


Po venkovním představení se mohou diváci přesunout do Domu kultury Poklad, kde od 18.00 hodin začne slavnostní udílení Cen Jantar. Bližší informace včetně možnosti nákupu vstupenek najdete na webu www.cenyjantar.cz.