CENY JANTAR | Ceny Jantar 2022: Přinášíme výsledky. Cenu Davida Stypky získal Vladimír Javorský

Ceny Jantar 2022: Přinášíme výsledky. Cenu Davida Stypky získal Vladimír Javorský

Odborné poroty Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar rozhodly o dvanácti laureátech za rok 2023 a také o jednom ocenění za celoživotní přínos. Ceny byly rozdány v pondělí večer v Domě kultury Poklad v Ostravě. Ojedinělé ocenění umělců spojených s Moravskoslezským krajem tak má za sebou šestý úspěšný ročník.

Za celoživotní přínos kultuře Moravskoslezského ocenilo odborné kolegium malíře Eduarda Halberštáta.  „Je sice rodákem z Ústí nad Orlicí, podstatnou část svého uměleckého života ale strávil v Ostravě, kde působil nejen jako tvůrce, ale i jako pedagog. Dílo 86letého umělce je zastoupeno v řadě prestižních veřejných a soukromých sbírek,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo, který cenu předával. Kvůli zdravotní indispozici se umělec bohužel nemohl udílení účastnit, cenu za něj z rukou náměstka hejtmana převzala jeho neteř Jana Švardalová.


S oceněním je spojena i instalace hvězdy s umělcovým jménem na Bolt Tower v Dolních Vítkovicích. Půjde už o devátou hvězdu, která se stane součástí tohoto schodiště, kde jsou již umístěny hvězdy se jmény Jindřicha Štreita, Marie Rottrové, Eduarda Ovčáčka, Milana Báchorka, Rudolfa Bernatíka, Marty Roszkopfové, Viktora Koláře a Evy Šeinerové.


V kategorii Populární hudba si vítězné sošky převzaly dvě ženy – jazzová pianistka a skladatelka Nikol Bóková za dvě loni vydaná alba Elements a Naked Pieces a také mladá alternativní písničkářka Nika, která na udílení cen vystoupila s Koncertním sborem Permoník. Nika byla oceněna za fenomenální debutovou kolekci Flesh and Soul.


Cenu Davida Stypky, kterou pořadatelé udělují díky laskavé důvěře Stypkovy rodiny, získal ostravský rodák Vladimír Javorský. Ten je znám zejména jako úspěšný herec, pozoruhodná je ale i jeho hudební kariéra. Ve svých šedesáti letech loni překvapil vynikajícím debutovým albem Ještě je, která umělce představuje v dosud nepříliš známé roli autora písní i jejich svérázného interpreta.


Cena Davida Stypky se uděluje od minulého roku a je od počátku deklarována jako ocenění hudebníkům, jejichž tvorba vyniká mimořádně kvalitními texty, inspirativní hudbou a charismatickým přednesem. „S ohledem na skvěle přijatou debutovou nahrávku vzniklou ve spolupráci s hudebníky našeho kraje jsem přesvědčen, že tato cena je i v letošním roce v těch nejlepších rukou. Vladimír Javorský je velmi úspěšný herec, ovšem jeho hudební tvorba si rozhodně zaslouží vyzdvihnout a ocenit,“ uvedl organizátor cen Aleš Honus.


V divadelních kategoriích byli oceněni činoherní herečka Markéta Haroková z Divadla Petra Bezruče za roli Vandy v inscenaci Venuše v kožichu, operní pěvec Pavol Kubáň za roli Knížete v inscenaci NDM Ostrava Zásnuby ve snu i muzikálový zpěvák Tomáš Savka za roli Maxe Bialystocka v muzikálu NDM Producenti s přihlédnutím k roli v komorní inscenaci NDM Jonáš a tingl-tangl. Za balet byl oceněn Francesco Fasano, který zaujal porotu rolí Dona Josého v inscenaci NDM Carmen. V činoherní kategorii pak byla udělena také cena Těšínskému divadlu za inscenaci režiséra Radovana Lipuse Krzywy kościół. Cenu převzala autorka dramatizace a polského překladu Renata Putzlacher.


V kategorii vážné hudby si ocenění převzal klavírista Tomáš Vrána za mimořádné koncertní aktivity, cena za výtvarné umění patří multimediální umělkyni Lence Klodové a v literární kategorii cenu obdržel Miroslav Černý za básnickou sbírku Proleženiny.


Poslední udělenou cenou byl Kalený Jantar – cena určená jednotlivcům nebo kolektivům nezávislé scény. Tuto cenu získalo ostravské hudební vydavatelství Korobushka Records, které se specializuje na alternativní a experimentální hudbu.


Moravskoslezské umělecké Ceny Jantar byly letos uděleny už pošesté. Pořadatelé tentokrát přistoupili k zásadní změně a udílení uspořádali na novém místě v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě, a to jak ve zcela zaplněném Divadelním sále, tak i ve Společenském sále, kde byli oceněni zástupci populární hudby. Součástí projektu je i výstava s názvem Má to cenu, která je k vidění až do 29. dubna v galerii PLATO/Bauhaus a představuje čtyři umělce nominované v kategorii výtvarného umění. Další letošní novinkou bylo v minulém týdnu i autorské čtení nominovaných literátů ostravském Domě knihy.


LAUREÁTI CENY JANTAR ZA ROK 2022


CENA ZA CELOŽIVOTNÍ PŘÍNOS: EDUARD HALBERŠTÁT


POPULÁRNÍ HUDBA: NIKOL BÓKOVÁ a NIKA


CENA DAVIDA STYPKY: VLADIMÍR JAVORSKÝ


VÁŽNÁ HUDBA: TOMÁŠ VRÁNA


ČINOHERNÍ DIVADLO: MARKÉTA HAROKOVÁ


ČINOHERNÍ DIVADLO (INSCENACE ROKU): KRZYWY KOŚCIÓŁ (TĚŠÍNSKÉ DIVADLO)


OPERNÍ DIVADLO: PAVOL KUBÁŇ


BALET A TANEČNÍ DIVADLO: FRANCESCO FASANO


MUZIKÁL A OPERETA: TOMÁŠ SAVKA


VÝTVARNÉ UMĚNÍ: LENKA KLODOVÁ


LITERATURA: MIROSLAV ČERNÝ


KALENÝ JANTAR: KOROBUSHKA RECORDS